Klub za NKD ptičare Srbije

Broj 12/21

Dana:19. aprila 2021 god.

INFORMACIJA

Za sve klubove članove - Kluba za NKD ptičare Srbije

Klub za nkd ptičare Ub iz Uba je osnovan 16. juna 1991.god. Uz saglasnost KS Srbije postao je član Svetskog kluba 1993. god. Na incijativu kluba iz Uba okuplja se veliki broj ljubitelja rase iz cele Srbije 09.11.1996. u restoranu "Školarac" u Ubu i osniva se Klub za NKD ptičare Srbije a sedište kluba je u Ubu.

Od osnivanja Kluba za NKD ptičare Srbije, klub je radio transparentno a glavni cilj pored aktivnosti na unapređnju rase bio je i omasovljenje članstva. Tokom 1996. god kontaktirani su svi najpoznatiji vodiči širom Srbije kao bi se formirali regionalni klubovi a ti vodiči bili nosioci aktivnosti. Osnivaju se klubovi u Zrenjaninu (Nurija), Vršcu (Munćan), Somboru (Maglić),  Turiji (Jojkić),  Novom Sadu (KSV), Novi Kneževac (Šećerov), Nova Pazova (Ljepoja) i ostali klubovi van Vojvodine. Svi klubovi, a sada trenutno je aktivno 11 klubova (345 članova), funkcionišu pod okriljem KS Srbije, Svetskog kluba za NKD ptičare i Kluba za NKD ptičare Srbije. Planiraju svoje aktivnosti, odobrava ih KSS, Skupština Srpskog kluba i potpuno su nezavisni u organizaciji svojih aktivnosti. Svojim radom i autoritetom uspeli smo da veliki broj manifestacija finansira i KS Srbije. Aktivnosti u Vojvodini su praktično počele incijativom i dogovorom Predsednika kluba Zorana Markovića, gdina Maglića i Jojkića. Neki klubovi su smrću naših članova prestajali sa radom a formirali su se novi kao Plandište, a zahtev je podnela i Kovačica. Svi klubovi su osnovani pri kinoloskim društvima u svojim sredinama kako to i nalaže Statut KS Srbije. Što se tiče teritorije Vojvodine, akcenat je bio na razvoju rase po nemačkim standardima jer je to i interes vlasnika pasa u Vojvodini. Održano je više od desetinu Derbija i SOLMS-ova uz sudjenje nemačkih i srpskih sudija a naši predstavnici učestvovali na IKP gde su postizali zavidne rezutate. Nosioci aktivnosti su klubovi iz Sombora i Turije.

OVAJ UVOD SAM NAPISAO KAKO BIH SVE KLUBOVE OBAVESTIO O SLEDEĆEM:

Posle održanog Solmsa u Somboru 2020. obratio mi se Djordjević Nenad, kojeg inače preko lova i lično poznajem. Po njegovoj verziji, njegovi psi su u Somboru oštećeni i nisu položili ispit a da ima još nekoliko pasa koji bi polagali ispit.. Za učešće na IKP potrebno je imati i kvalifikacije sa Solmsa i Derbija. Takodje je izrazio i želju da formira klub koji bi radio pri nekom kinološkom društvu. Imajući u vidu da se radi o ozbiljnom odgajivaču NKD ptičara ustupio sam mu terene LU ’’Ub’’ i prostor u restoranu da održi Solms uz sudjenje adekvatnih sudija. Na Solmsu su se pojavili i pored najava za više pasa samo psi Djordjevića i položili ispit. Nikom se nije od osnivanja kluba toliko izašlo u susret.

Početkom aprila Djordjević je pokrenuo incijativu za formiranje kluba. Objasnio sam mu proceduru kao i svim novoformiranim klubovima. Predložio sam mu da se dogovori sa G-dinom Ljepojom i aktiviraju rad kluba u Novoj Pazovi. Odmah sam shvatio da ga to ne interesuje, već formiranje kluba koji bi bio nezavistan. Sredinom aprila objavljuju da su formirali Srpski klub-DEUTSCH KURZHAAR i odmah održavanje Derbiy-a u Stanišicu 18. aprila uz podršku DK Verbanda.

Kinološko društvo Nova Pazova je podnelo KS Srbije zahtev za održavanje ocenske smotre i Ispita urođenih osobina 18.maja 2021 i dobilo saglasnost.

Na zahtev i veliki broj telefonskih poziva, jer se naravno radilo o privatnim aktivnostima a ne o validnom ispitu koji nije imao podrsku kluba a ni DK Verbanda a g-din Djordjević je čak pričao da ima i podršku Kluba za nkd ptičare Srbije, objavio sam na svom profilu da se radi o lažnoj informaciji.

Posle moje objave pozivaju me delegirane sudije i ja im objašnjavam da zahtevaju od organizatora saglasnost za navedenu manifestaciju. E onda počinju hitni pozivi na koje nisam želeo da se javljam, obavestio sam Generalnog sekretara KS Srbije da Klub ne stoji iza najavljenog Derby-a .

G-din Djordjević veče pred ispit poziva gen.skretara KS Srbije i dobija informaciju da može održati samo ocensku smotru i Ispit urođenih osobina, sudije dobijaju nalog da samo te liste mogu potpisati. E onda g-din Djordjević obećava da će odmah u ponedeljak doći u savez i rasformirati Srpski klub –Deutsch Kurzhaar i podneti zahtev za učlanjenje u Klub za NKD ptičare Srbije.

Kao prvi medju jednakima više puta sam ponovio i svi klubovi to znaju, sve aktivnosti mogu da se održe - pomoćićemo ih maksimalno ali moraju proći predlog Kalendara manifestacija po odluci Skupštine kluba koji objavljujemo na sajtu kluba.

G-din Djordjević je došao u ponedeljak 19. aprila u KS Srbije odakle je nazvao i mene i ponovio priču da će rasformirati klub i podneti zahtev za učlanjenje u Klub za NKD ptičare Srbije.

Gen.sekretar KS Srbije g-din Mahmud al Dagistani je zahtevao zbog takmičara koji su učestvovali da priznamo rezultate ispita naravno ako su usaglašeni sa uslovima već održanih ispita u Somboru i Turiji.

Molim sve takmičare ili organizatora da mi pošalju validne ocenske liste sa pečatom Kinološkog društva Nova Pazova kao i fotokopije rodovnika pasa koji su položili ispit.

Napomena: Na ispitu su mogli da učestvuju psi koji su oštenjeni 01. oktobra 2019. i mlađi. Uz saglasnost kluba u Somboru i Turiji dozvolili smo da učestvuju psi koji su oštenjeni 01. avgusta 2019. i mlađi. Ova odluka je zbog toga što ti psi ne mogu da nastupaju u 2020 jer to nije u skladu sa pravilnikom KSS Srbije koji kaže da psi mlađi od devet meseci ne mogu učestvovati na ispitu. Za tu kategoriju pasa klub intezivno razgovara sa DK Verbandom da im se omugući ucesće na IKP,VGP ali ta odluka je isključivo u nadleznosti Nemackog kluba. Svi psi koji ne ispunjavaju ove uslove nisu mogli učestvovati na ispitu i njihovi rezulati neće biti verifikovani. Svoje troškove neka potražuju od organizatora.

Sto se tiče G-dina Djordjevića i njegovog kluba naravno da može podneti zahtev za učlanjenje u Klub za NKD ptičare Srbije i razmatraćemo taj zahtev, ukoliko ga bude, na prvoj Skupštini zajedno sa zahtevom iz Kovačice.

Nemamo ništa protiv da g-din Djordjević podnese zahtev za učlanjenje i u Svetski klub već postoje takvi primeri dva kluba u Rumuniji i Madjarskoj.

Molim sve odgajivače i ljubitelje nkd ptičara da sve informacije o radu kluba prate na sajtu ili nazovu nekog od predsednika klubova ili mene lično kako bi izbegli ovakve situacije.

Predsednik:

Kluba za nkd ptičare Srbije

Zoran Marković s.r.

Trenutna poseta:

Ko je na mreži: 15 gostiju i nema prijavljenih članova

NAJAVA DOGAĐAJA

No events found
srenfrdeitru

PRIJATELJI KLUBA

NKD klub Srbije @ 2017